Atorvastatin och alkohol

Om du undrar över förhållandet atorvastatin och alkohol har du antagligen fått en medicin med atorvastatin som den verksamma substansen av din läkare.

Atorvastatin ingår i den grupp av blodfettsreglerande läkemedel som kallas statiner. Dess uppgift är att sänka dina höga halter av skadliga blodfetter i ditt blod, för att förhindra att du drabbas av hjärtinfarkt, stroke, kärlkramp eller andra hjärt- och kärlsjukdomar, som kan uppstå på grund av att dina blodkärl blir ” igenkorkade” av blodfetter.

Kolesterol och triglycerider sätter sig så småningom som avlagringar på dina blodkärl, och orsakar det som i dagligt tal kallas åderförkalkning, men som snarare är åderförfettning.

Alkohol hjälper till med förfettningen

Det är bra om du känner till att just alkohol faktiskt är en av de värsta bovarna då det gäller att skapa höga halter av blodfetter.

alkohol

Om du dricker alkohol ofta och mycket motverkar du därför till och med medicinens uppgift.

Innan du har fått denna medicin har du troligen fått en diet att anpassa dig till, och du har nog också fått rådet att motionera och leva sunt. Om detta inte har hjälpt, så att du ändå måste ta medicin för att få ned dina blodfettsvärden, ska du naturligtvis inte gå tillbaka till gamla vanor, utan du måste hjälpa medicinen att hjälpa, genom att fortsätta äta bra och röra på dig så mycket du kan.

Inte för mycket alkohol

Om du har för vana att regelbundet dricka mycket alkohol, ska du inte använda denna medicin.

Du kan även, vilket naturligtvis är bättre, försöka att minska drastiskt på ditt alkoholintag. Om du har en problematisk relation till alkohol, och ofta dricker för mycket, kan du kanske till och med ha utvecklat njurproblem eller leversjukdom, och dessa tillstånd gör också att du inte ska använda denna medicin.

Detta gäller även om du har njurproblem eller leversjukdom som inte alls är orsakad av alkohol.

Måttligt går bra

Visst kan du hänga med på festen, eller dricka vin till maten även då du medicinerar med atorvastatin, bara du tänker på att dricka med måtta.

Att dricka med måtta ger ju också alltid det bästa utbytet av de glas du tar, så det bör inte vara några problem att hålla sig till en mindre mängd då du behandlas med läkemedel som innehåller atorvastatin. Det kan dock vara skönt att veta att det inte är farligt att ta något glas. Det är inte kul att alltid behöva tacka nej till det goda, bara för att du medicinerar. Det är heller inte roligt att behöva oroa sig för eventuella faror om du ändå tar den där ölen, eller vinglaset till maten. Alcohol Boosts ‘Good’ Cholesterol.

En sådan konsumtion behöver du alltså inte alls oroa dig för, bara du låter det stanna vid lite.

Vilka läkemedel gäller detta för?

Ovanstående gäller alltså de blodfettssänkande mediciner som har det verksamma ämnet atorvastatin.

Det finns, och har funnits en hel mängd olika av dessa läkemedel, men de som idag finns är:

  • Atorbir
  • Atorvastatin
  • Lipitor
  • Tahor (Avregistrerat: 2012-12-31)
  • Torvast (Avregistrerat: 2010-12-31)
  • Zarator (Avregistrerat: 2009-05-31)

Några av dessa finns med olika ”efternamn”, det vill säga de tillverkas av olika tillverkare och tillverkarens namn brukar alltid finnas med i medicinens namn.

Vet du att ovanstående mediciner tillhör denna grupp kan du sedan själv se vilket extra namn just din medicin har.

Det spelar heller ingen roll i sammanhanget, eftersom ovanstående gäller samtliga mediciner med dessa namn.

Äter du ett blodfettssänkande preparat som har något av ovanstående sex namn kan du alltså lugnt dricka alkohol, om du håller dig till måttliga mängder. Åter till: Så använder du atorvastatin >>.