Lipitor alkohol

Lipitor alkohol i kombination?

Lipitor är en så kallad statin, det vill säga ett läkemedel du kan få om du har för höga halter blodfetter i ditt blod, och det inte har hjälpt att du ändrat dina kostvanor och börjat motionera.

Medicinen sänker halterna av de skadliga blodfetterna LDL-kolesterol och triglycerid, medan halten av det ”goda” kolesterolet höjs något.

alkohol

Du får alltså en bättre balans av blodfetter och risken för att du ska drabbas av hjärtinfarkt, stroke eller någon annan form av hjärt- och kärlsjukdom minskar därmed.

Ta inte Lipitor om du har alkoholproblem!

Detta med alkohol och läkemedel är något som ställer till huvudbry för väldigt många.

Antagligen funderar också du på om du kan dricka alkohol under tiden du behandlas med Lipitor.

Och i så fall, hur mycket kan du dricka utan att det är farligt?

Det första du bör veta då är att du ska vara mycket försiktig med denna medicin om du dricker mycket alkohol. Har du problem med ditt drickande, och regelbundet dricker stora mängder måste du tala om detta för din läkare, så att han kan avgöra om du ändå kan ta medicinen eller om ni måste hitta ett alternativ.

Du ska också vara extra försiktig med detta läkemedel om du har njurproblem eller någon leversjukdom, se också: Innan du tar Lipitor.

Detta är ju också sjukdomar som kan uppkomma till följd av ett stort alkoholintag, även om du naturligtvis kan ha problem med både njurar och lever även om du aldrig smakat alkohol.

Därför kan det ses som extra viktigt att du berättar för din läkare om du har alkoholproblem, då det kanske också måste tas tätare prover, till exempel. Eller ändra doseringen av Lipitor.

Det är ok med ett glas vin

Om du vanligtvis är måttlig i ditt drickande, och bara dricker någon gång då och då, kan du lugnt fortsätta med det och ta ett glas vin till maten eller ett par öl vid TV:n även under den tid du behandlas med Lipitor.

Det är den stora konsumtionen som är farlig i kombination med detta läkemedel. Låt dig därför inte skrämmas av ovanstående text allt för mycket. Du behöver inte avstå allt det goda på festen eller till den fina middagen. Måttligt drickande är inte farligt, men det är bra att veta att man ska sätta stopp efter några glas och inte låta det bli för mycket (ref.).

Alkohol höjer halten blodfetter

I sammanhanget Lipitor – alkohol kan det också vara bra för dig att veta att just alkohol faktiskt är en av de vanligaste orsakerna till höga värden av triglycerider.

Om du ofta dricker alkohol kan det därför vara ett bra råd att du försöker dra ned på din konsumtion, så kanske dina värden förbättras utan medicin. Om inte, så kan du då äta din medicin utan problem om du minskat ditt alkoholintag.

Innan du får Lipitor utskrivet har du säkert fått dietförslag och uppmaning om mer motion och bättre kosthållning, och kanske du redan fått veta att alkoholen kan höja dina värden. Det är alltså inte bara maten du ska tänka på då du ska försöka förbättra din livshållning, för att därmed sänka kolesterolhalter och triglyceridhalter.

Alla dessa råd ska du naturligtvis följa även under behandlingen.

Det är inte så stor idé att ta medicin mot ett problem, om du fortsätter leva på ett sätt som motverkar läkemedlet. Medicinen är avsedd att vara ett tillägg till din diet för att sänka ditt totala kolesterolvärde, och inte för att vara det enda som sänker värdet.

Det kan vara lätt och bekvämt att tänka att eftersom du ändå måste ta medicin behöver du inte tänka på vad du äter och dricker, men så fungerar det inte i verkligheten.

För mer information se: