Lipitor patent

Lipitor patent – om Pfizer, Lipitor, atorvastatin och patentet som försvann.

Lipitor innehåller atorvastatin, ett verksamt ämne som sänker kolesterolet och reglerar höga blodfetter på ett effektivt sätt.

Lipitor patent från 1990

1990 var året när Pfizer började sälja denna medicin, och det visade sig snabbt att detta skulle bli en riktig storsäljare.

Läkemedlet blev allra först inom läkemedelsbranschen med att nå en försäljning på över 10 miljarder dollar årligen, och en tungt vägande orsak till denna framgång var förstås att företaget länge hade patent, det vill säga ensamrätt, på försäljning av det här läkemedlet.

lipitor atorvastatin patent 2003

Detta skulle dock komma att förändras.

Patentet försvann 2011

2011 var året när Pfizer förlorade sin ensamrätt på försäljning av Lipitor.

I november 2011 gick patentet ut i USA, medan det dröjde ytterligare sex månader innan generisk atorvastatin fick börja säljas här i Sverige. Anledningen till att patentet varade längre här var att man genomförde undersökningar som visade hur Lipitor fungerade när det användes på barn.

I maj 2012 fick alltså generisk atorvastatin börja säljas även i Sverige (LmV)(DN), men medicinen gick att hitta redan tidigare, eftersom Ranbaxy, ett läkemedelsföretag från Indien, hade ingått ett avtal med Pfizer som gjorde att de fick rätt att sälja läkemedlet tre månader före utgånget patent.

Resultatet av detta blev att den som ville kunde köpa Ranbaxys version av atorvastatin redan i mars 2012.

Pfizer kämpar för att behålla kunderna

Hur påverkas då du som kund av att Pfizer förlorat sin ensamrätt på Lipitor?

Faktum är att det bara ger dig fördelar som enskild kund, eftersom Pfizer nu gör allt för att behålla sin stora kundkrets. De har sedan de förlorade ensamrätten valt att bedriva tämligen aggressiv marknadsföring med rabatter, detta för att konkurrera rejält om kunderna.

I USA har storföretaget även ingått avtal med många apotek och även vissa försäkringsföretag.

Det sägs också att Pfizer har kontaktat postorderföretag och skrivit avtal som gjort att dessa inte säljer generiska Lipitorkopior, något som visserligen kan påverka kunder som beställer sina mediciner via nätet, men som inte har någon betydelse för dig som köper dina mediciner på svenska apotek.

Sedan patentets utgång har ett flertal generiska typer av Lipitor dykt upp, däribland Lipitor Medartuum, Lipitor Orifarm och Lipitor Paranova.

Andra generiska typer av läkemedel med atorvastatin som aktiv substans innefattar bland annat Atorvastatin Ranbaxy, Atorvastatin Paranova och Zarator Orifarm.

Det kan finnas små skillnader mellan olika läkemedel, men samtliga används för samma användningsområde, det vill säga för att reglera lipider och för att förebygga hjärt- och kärlproblem, samt för att minska risken för hjärtproblem hos personer i riskgrupper.

Andra aspekter av Lipitor, klicka här >>.