Så fungerar atorvastatin

Har du precis hämtat ut din nya medicin, och upptäckt att det verksamma ämnet är atorvastatin så vill du kanske veta vad just detta ämne har för funktion.

Vad ska det göra i din kropp och hur fungerar det?

Om du känner dig orolig inför att börja äta nya mediciner känns det alltid bättre om du kan ta reda på vad det är du stoppar i dig och hur det kommer att påverka din kropp. Det är just detta som denna sida är till för. För att ge dig mer kunskap, och därmed förhoppningsvis minska din oro.

Vad är atorvastatin?

Atorvastatin är den verksamma substansen i en rad olika mediciner vars uppgifter, i samtliga fall är att sänka den totala halten av kolesterol och triglycerider i ditt blod.

Du vet kanske att om du har för hög halt av dessa fetter löper du en stor risk att drabbas av olika hjärt – och kärlsjukdomar. Dessa kan uppkomma därför att kolesterol och triglycerider fastnar i dina blodkärl och gör dem trånga och stela, och till sist blir de så trånga att du riskerar att få kärlkramp, stroke, hjärtinfarkt eller andra sjukdomar.

Så fungerar atorvastatin

Blodfetterna delas in i tre grupper: LDL-kolesterol, HDL-kolesterol och triglycerider.

Du kanske har hört talas om det goda kolesterolet och det onda?

LDL- kolesterol är det som kallas det onda. HDL-kolesterol är det goda kolesterolet, som faktiskt har en skyddande effekt.

Då dina blodfetter har blivit för höga, eller som du kanske oftast hör det uttryckas, ditt kolesterol blivit för högt, antyder detta att det har blivit en obalans bland blodfetterna, och halten av de ”onda” (LDL-kolesterol och triglycerider) har blivit för hög i förhållande till det goda kolesterolet.

När du tillsammans med en kostomläggning tar atorvastatin minskar detta läkemedel halten av LDL-kolesterol och triglycider, medan halten av HDL-kolesterol höjs, vilket ger en bättre balans i ditt blod och risken att drabbas av sjukdomar i hjärta och blodkärl minskar. Atorvastatin verkar i din lever, genom att det där blockerar ett enzym som behövs för att det ska bildas kolesterol.

ldl kolesterol i levern

 

Detta ger ett ökat upptag och en nedbrytning av det onda kolesterolet LDL, och därmed möjliggör det en normalisering av blodfettsbalansen i din kropp.

Atorvastatin kan också minska risken

Det kan faktiskt också hända att du fått läkemedel med atorvastatin utskriven även om dina blodfettsvärden är helt normala.

Du tycker kanske det låter konstigt om du får en blodfettssänkande medicin om du inte har förhöjda värden, men det är så att detta ämne också kan fungera för att minska risken att du drabbas av sjukdomar i hjärtat om du löper en förhöjd risk för just sådana sjukdomar av andra orsaker än just blodfettsvärden.

Grape kan påverka funktionen

Att andra läkemedel, och också alkohol kan påverka om du får önskad effekt av en medicin vet du säkert om.

Men, vad du kanske inte känner till är att ibland också andra saker, som till exempel det du äter kan inverka på läkemedlets funktion.

grapefrukt och atorvastatin

När det gäller mediciner som har atorvastatin som den verksamma substansen kan helt vanlig grapefrukt faktiskt göra att din medicin inte fungerar som det är tänkt. Därför ska du, hur konstigt det än kan låta, vara mycket försiktig med att dricka grapefruktjuice under din behandling med sådana mediciner. Ett, eller möjligtvis två, små glas om dagen, inte mer, för att inte förstöra effekten av din medicin (ref.)

Något som gäller för alla mediciner och dess funktioner är att: följ alltid din läkares ordination så får du bästa möjliga effekt, och löper också minst risk för oönskade biverkningar av din medicin.

Läkaren vet vad du behöver, och hur stor dos av atorvastatin som behövs i just ditt fall, därför ska du varken öka, minska eller avsluta på egen hand.