Lipitor alkohol

Lipitor alkohol i kombination?

Lipitor Àr en sÄ kallad statin, det vill sÀga ett lÀkemedel du kan fÄ om du har för höga halter blodfetter i ditt blod, och det inte har hjÀlpt att du Àndrat dina kostvanor och börjat motionera.

Medicinen sĂ€nker halterna av de skadliga blodfetterna LDL-kolesterol och triglycerid, medan halten av det ”goda” kolesterolet höjs nĂ„got.

alkohol

Du fÄr alltsÄ en bÀttre balans av blodfetter och risken för att du ska drabbas av hjÀrtinfarkt, stroke eller nÄgon annan form av hjÀrt- och kÀrlsjukdom minskar dÀrmed.

Ta inte Lipitor om du har alkoholproblem!

Detta med alkohol och lÀkemedel Àr nÄgot som stÀller till huvudbry för vÀldigt mÄnga.

Antagligen funderar ocksÄ du pÄ om du kan dricka alkohol under tiden du behandlas med Lipitor.

Och i sÄ fall, hur mycket kan du dricka utan att det Àr farligt?

Det första du bör veta dÄ Àr att du ska vara mycket försiktig med denna medicin om du dricker mycket alkohol. Har du problem med ditt drickande, och regelbundet dricker stora mÀngder mÄste du tala om detta för din lÀkare, sÄ att han kan avgöra om du ÀndÄ kan ta medicinen eller om ni mÄste hitta ett alternativ.

Du ska ocksÄ vara extra försiktig med detta lÀkemedel om du har njurproblem eller nÄgon leversjukdom, se ocksÄ: Innan du tar Lipitor.

Detta Àr ju ocksÄ sjukdomar som kan uppkomma till följd av ett stort alkoholintag, Àven om du naturligtvis kan ha problem med bÄde njurar och lever Àven om du aldrig smakat alkohol.

DÀrför kan det ses som extra viktigt att du berÀttar för din lÀkare om du har alkoholproblem, dÄ det kanske ocksÄ mÄste tas tÀtare prover, till exempel. Eller Àndra doseringen av Lipitor.

Det Àr ok med ett glas vin

Om du vanligtvis Àr mÄttlig i ditt drickande, och bara dricker nÄgon gÄng dÄ och dÄ, kan du lugnt fortsÀtta med det och ta ett glas vin till maten eller ett par öl vid TV:n Àven under den tid du behandlas med Lipitor.

Det Àr den stora konsumtionen som Àr farlig i kombination med detta lÀkemedel. LÄt dig dÀrför inte skrÀmmas av ovanstÄende text allt för mycket. Du behöver inte avstÄ allt det goda pÄ festen eller till den fina middagen. MÄttligt drickande Àr inte farligt, men det Àr bra att veta att man ska sÀtta stopp efter nÄgra glas och inte lÄta det bli för mycket (ref.).

Alkohol höjer halten blodfetter

I sammanhanget Lipitor – alkohol kan det ocksĂ„ vara bra för dig att veta att just alkohol faktiskt Ă€r en av de vanligaste orsakerna till höga vĂ€rden av triglycerider.

Om du ofta dricker alkohol kan det dÀrför vara ett bra rÄd att du försöker dra ned pÄ din konsumtion, sÄ kanske dina vÀrden förbÀttras utan medicin. Om inte, sÄ kan du dÄ Àta din medicin utan problem om du minskat ditt alkoholintag.

Innan du fÄr Lipitor utskrivet har du sÀkert fÄtt dietförslag och uppmaning om mer motion och bÀttre kosthÄllning, och kanske du redan fÄtt veta att alkoholen kan höja dina vÀrden. Det Àr alltsÄ inte bara maten du ska tÀnka pÄ dÄ du ska försöka förbÀttra din livshÄllning, för att dÀrmed sÀnka kolesterolhalter och triglyceridhalter.

Alla dessa rÄd ska du naturligtvis följa Àven under behandlingen.

Det Àr inte sÄ stor idé att ta medicin mot ett problem, om du fortsÀtter leva pÄ ett sÀtt som motverkar lÀkemedlet. Medicinen Àr avsedd att vara ett tillÀgg till din diet för att sÀnka ditt totala kolesterolvÀrde, och inte för att vara det enda som sÀnker vÀrdet.

Det kan vara lÀtt och bekvÀmt att tÀnka att eftersom du ÀndÄ mÄste ta medicin behöver du inte tÀnka pÄ vad du Àter och dricker, men sÄ fungerar det inte i verkligheten.

För mer information se: