AnvÀndning av Lipitor

Innan du tar Lipitor för första gÄngen Àr det bra om du kan ta reda pÄ hur du ska anvÀnda din medicin för att fÄ ut den bÀsta effekten och hur du kan minska riskerna med din medicinering.

Ju mer du vet, desto sÀkrare och tryggare kan du kÀnna dig med din nya medicin.

DÀrför fÄr du Lipitor

Om du har höga halter av skadliga blodfetter i ditt blod, och inte en omlÀggning till kolesterolfattig kost, ökad motion och viktminskning har varit tillrÀckligt för att sÀnka dina blodfettsnivÄer, Àr en medicin kanske enda utvÀgen för att fÄ bukt med problemet.

Struntar du i medicinen och behÄller de höga halterna av kolesterol och triglycerider Àr risken stor att du förr eller senare drabbas av hjÀrtinfarkt, stroke eller andra hjÀrt- och kÀrlsjukdomar.

Lipitor, som hör till lĂ€kemedelsgruppen statiner, pĂ„verkar produktionen av kolesterol i din lever, och de skadliga fetterna minskar medan det ”goda” kolesterolet ökar i mĂ€ngd. DĂ€rmed fĂ„r du en friskare balans av fetterna och risken att dina Ă„dror förfettas minskar.

Ett par saker du bör veta om innan du tar dina tabletter.

För bÀsta effekt

För att du ska fÄ ut den bÀsta effekten av din medicin ska du först och frÀmst veta att du mÄste fortsÀtta med goda kostvanor och motion Àven under behandlingen (DN).

kolesterol mat 2

Din medicin Àr inget alternativ till en förÀndring i livsföring, utan ett komplement. Du ser alltsÄ till att Àta mat som sÀnker halterna, du motionerar, och om du Àr överviktig gör du allt du kan för att gÄ ned i vikt.

Om du sköter den biten kommer medicinen att hjÀlpa dig med resten, dÀr inte dina anstrÀngningar Àr tillrÀckliga.

Se AnvÀnding av Lipitor.

Lyssna till doktorn

En annan viktig del i att fÄ ut det mesta ur din medicin Àr att noga lyssna pÄ din doktor.

Han vet exakt vad som behövs för att just du ska kunna ÄterfÄ sÄ normala vÀrden som möjligt. Hur mycket medicin du behöver beror pÄ mÄnga olika faktorer. Hur höga dina blodfettsvÀrden Àr och hur stor risken Àr att du ska drabbas av hjÀrtinfarkt eller andra sjukdomar Àr viktiga faktorer, men det kan ocksÄ finnas annat som spelar in. Följ dÀrför alltid den dosering din lÀkare anger, och tro inte att du sjÀlv vet bÀttre hur medlet ska doseras, för det vet du inte.

Lyssna ocksÄ, och ta till dig av de rÄd du fÄr frÄn din lÀkare, angÄende kost och annat.

Se Lipitor dosering.

Var försiktig med alkohol

Denna medicin har ingen inverkan pÄ hur du reagerar pÄ alkohol, som vissa andra lÀkemedel kan ha.

Du blir alltsÄ varken mer eller mindre pÄverkad av den alkohol du dricker om du tar den i samband med Lipitor. Du kan dÀremot fÄ andra effekter om du har för vana att dricka mycket alkohol. Om du regelbundet dricker stora mÀngder bör du inte Àta denna medicin alls.

Eller sÄ kanske man kan vÀnda pÄ steken, och sÀga att om du tar denna medicin fÄr du inte regelbundet dricka mycket alkohol.

För vidare information se: Lipitor och alkohol.

Drick med mÄtta

Ett glas vin eller en öl dÄ och dÄ kan du unna dig utan att det stÀller till nÄgra problem.

Du bör dÀremot komma ihÄg att stoppa i tid, dÄ större mÀngder alkohol absolut inte Àr att rekommendera dÄ du tar Lipitor.

Det kan ju ocksÄ vara bra för dig i detta sammanhang, att veta att alkohol höjer dina blodfetter, och  om du ofta dricker, Àven om det Àr mindre mÀngder, sÄ motarbetar du dÄ den medicin du Àter.

AlltsÄ en extra anledning att vara mycket mÄttlig med drickandet.

Minska risken för biverkningar

Som du kan lÀsa pÄ sidan om biverkningar, förekommer sÄdana ocksÄ dÄ du anvÀnder Lipitor.

Man vet att vissa av dessa biverkningar Àr sÄdana som du har en större risk att utsÀttas för om du samtidigt som du behandlas med Lipitor tar vissa andra mediciner. För att minska dina risker Àr det dÀrför klokt att skriva upp vilka andra lÀkemedel du tar, och visa upp denna lista för din lÀkare innan du tar din medicin. Se vidare: Innan du tar Lipitor.

Du kan lĂ€sa om vilka andra mediciner du ska se upp med pĂ„ sidan “kombinera med andra lĂ€kemedel”, som handlar om det aktiva Ă€mnet i Lipitor, atorvastatin. Det som gĂ€ller för detta Ă€mne gĂ€ller ocksĂ„ för Lipitor.