Lipitor dosering

Lipitor Àr en medicin du troligen fÄtt för att sÀnka halten skadliga blodfetter i ditt blod.

Detta Àr den vanligaste anvÀndningen av detta lÀkemedel, men du kan ocksÄ bli ordinerad Lipitor om du har en ökad risk för att drabbas av hjÀrt- och kÀrlsjukdomar, trots att ditt kolesterolvÀrde, och Àven de andra blodfetterna ligger pÄ normala vÀrden.

DÄ kan du fÄ detta lÀkemedel för att minska risken för att du verkligen ska drabbas av hjÀrtinfarkt, kÀrlkramp eller andra sjukdomar.

lipitor ok dosering

SĂ„ doserar du din medicin

För att du ska fÄ bÀsta möjliga effekt av din medicin, och Àven minsta möjliga risk för biverkningar, Àr det viktigt att du noga lÀser pÄ din förpackning och följer den dosering som din lÀkare ordinerat (def.).

Kanske lÀser du nÄgon annanstans om andra doser, men din lÀkare skriver ut den dos som Àr anpassad just till dig.

lipitor missad dosering

DÀrför Àr det just din lÀkares ordination som Àr den enda viktiga, och den enda rÀtta för dig. Din lÀkare tar hÀnsyn till, bland annat, hur höga halter av det skadliga LDL-kolesterolet du har i ditt blod, hur du svarar pÄ behandlingen och vilket mÄl som satts för din behandling. Som en fingervisning kan dock nÀmnas att det Àr vanligt att du startar behandlingen med att ta 10 mg, det vill sÀga en tablett en gÄng om dagen.

Detta gÀller bÄde om du Àr vuxen, och om du Àr ett barn över tio Är.

Din lÀkare kan sedan öka dosen efterhand och efter behov. Denna ökning görs i fyraveckorsintervaller, eller till och med mer. Du Àter alltsÄ de olika doserna i minst fyra veckor, innan nÀsta höjning kommer. Om du Àr vuxen kan dosen höjas Ànda upp till maxdosen, vilken innebÀr att du kan hamna pÄ upp till 80 mg om dagen.

Är du barn fĂ„r du aldrig Ă€ta mer Ă€n 20 mg om dagen, sĂ„ dĂ„ blir det inte frĂ„gan om sĂ„ mĂ„nga höjningar.

SĂ„ tar du din Lipitor tabletter

Tabletten ska du svÀlja hel, och du ska ta den med ett glas vatten. Den vanligaste tablettstyrkan Àr Lipitor 20 mg.

TÀnkt pÄ att undvika att konsumera stora mÀngder alkohol.

Det spelar ingen roll nÀr du tar den, men det Àr bra om du tar den vid samma tidpunkt varje dag.

DÄ fÄr du en bÀttre fördelning över dygnet, men det blir ocksÄ lÀttare för dig att komma ihÄg att ta din medicin om du förknippar den med ett visst klockslag varje dag.

Se ocksÄ: Innan du tar Lipitor.

Ta inte större dos

Om du rÄkar glömma ta din medicin en dag, ska du inte ta dubbel dos nÀsta gÄng för att kompensera.

lipitor dubbel dosering

DÄ tar du helt enkelt bara din vanliga dos, och struntar i att du glömt ett tillfÀlle.

Om du, av misstag fÄtt i dig allt för stora mÀngder av detta lÀkemedel, eller om du ser att ett barn rÄkat fÄ det i sig ska du kontakta Giftinformationscentralen, din lÀkare eller ditt sjukhus, sÄ att du kan fÄ rÄdgivning och en bedömning om nÄgot behöver göras.

Se ocksÄ: AnvÀndning av Lipitor.

FrÄga doktorn

Om du kÀnner dig osÀker pÄ nÄgot angÄende din behandling, om du till exempel misstÀnker att den effekt du fÄr av Lipitor Àr för stark, eller kanske för svag, ska du absolut inte Àndra dosen pÄ eget bevÄg, utan du ska dÄ rÄdgöra med din lÀkare (fass).

Det Àr ocksÄ din doktor som avgör hur lÄng tid behandlingen ska pÄgÄ, sÄ du ska inte heller avsluta denna pÄ egen hand.

Om det Àr nÄgonting annat du funderar över, ska du inte tveka att frÄga. Du kan vÀnda dig till din doktor, men en del saker kan du med fördel frÄga apotekets personal om. De kan ge dig rÄd om mycket dÄ det handlar om dina mediciner.

Det Àr bÀttre att frÄga, Àn att gÄ omkring och kÀnna sig osÀker vad som gÀller för Lipitor. FortsÀtt hÀr: SÄ fungerar Lipitor >>.