Innan du tar Lipitor

Har du höga halter av kolesterol och triglycerid i ditt blod?

Har en omlÀggning till sundare kost och mer motion inte har hjÀlpt tycker din lÀkare antagligen att det Àr dags att börja medicinera för att sÀnka de farliga blodfettsvÀrdena?

Om du ska börja ta Lipitor för att fÄ bukt med dina blodfetter, och pÄ sÄ sÀtt minska risken för att du ska drabbas av de sjukdomar som du kan fÄ pÄ grund av att fetterna sÀtter sig i dina blodkÀrl och gör dem trÄnga och stela, mÄste du tÀnka pÄ att medicinen i detta fall inte ersÀtter kostomlÀggningen.

Det Àr viktigt att tÀnka pÄ att du ska fortsÀtta Àta bra, och följa den diet du troligen blivit ordinerad genom sjukvÄrden.

Din medicin Àr enbart avsedd att vara ett komplement till diet och sundare vanor.

Du mÄste sjÀlv se till att hÄlla blodfetterna nere genom att Àta rÀtt, Àven dÄ du behandlas med Lipitor.

lipitor och grape

NÄgra saker som kan vara bra för dig att veta innan du börjar anvÀnda medicinen Àr att du inte fÄr dricka för mycket alkohol samtidigt som du tar medicinen, och att du inte heller bör dricka mycket juice frÄn grapefrukt. Grapefruktjuicen kan pÄverka mÀngden av medicinens verksamma Àmne, atorvastatin, i ditt blod. Högst ett eller tvÄ smÄ glas om dagen Àr vad du kan unna dig av denna juice, om du samtidigt tar Lipitor.

DÄ det gÀller alkohol fÄr du inte regelbundet dricka stora mÀngder, men du kan ta ett glas vin till maten, eller en snaps till sillen om du vill, utan att det stÀller till besvÀr.

Se ocksÄ: AndvÀnding av Lipitor >>.

Varning! TillfÀllen dÄ du ska se upp extra

Detta Àr generellt ingen farlig medicin men det finns tillfÀllen dÄ du ska se upp extra, och det finns ocksÄ orsaker till att du inte ska ta detta medel över huvud taget.

lipitor statiner och graviditet

Du ska INTE ta Lipitor:

 • om du Ă€r överkĂ€nslig, allergisk, mot det verksamma Ă€mnet atorvastatin, liknande Ă€mnen eller mot nĂ„got annat av det som ingĂ„r i medicinen
 • om prover visar att du har onormala levervĂ€rden, som inte kan förklaras
 • om du har, eller har haft nĂ„gra sjukdomar som har pĂ„verkat din lever
 • om du Ă€r kvinna i fertil Ă„lder, och du inte anvĂ€nder preventivmedel
 • om du Ă€r, eller försöker bli gravid (webmd.)
 • om du ammar ditt barn

AnvÀnd med försiktighet

I ovanstÄende fall ska du alltsÄ inte ta Lipitor alls.

Men det finns ocksÄ tillfÀllen dÄ du kan Àta medicinen, men mÄste iaktta speciell försiktighet. I dessa fall Àr det klokt att du rÄdgör med din lÀkare innan du tar lÀkemedlet, sÄ att denna fÄr avgöra om det behövs vidtas nÄgra sÀrskilda ÄtgÀrder, som till exempel utökad provtagning.

I vissa fall ska du iaktta speciell försiktighet, detta gÀller dÄ:

 • du har haft en stroke med smĂ„ blödningar i din hjĂ€rna, eller om du har smĂ„ vĂ€tskefyllda fickor i hjĂ€rnan som följd av en stroke
 • du har problem med dina njurar
 • du har haft muskelproblem, dĂ„ du tidigare behandlats med andra lĂ€kemedel som innehĂ„ller statiner eller fibrater (medel som sĂ€nker halten av fetter)
 • du, eller nĂ„gon i din familj har haft oförklarliga muskelsmĂ€rtor eller muskelproblem
 • regelbundet dricker mycket alkohol
 • du har, eller tidigare haft nĂ„gon leversjukdom
 • du Ă€r Ă€ldre Ă€n 70 Ă„r

Om du har allvarliga problem med din andning ska du rÄdgöra med din lÀkare eller med personalen pÄ apoteket innan du tar medicinen för första gÄngen.

Om nÄgot av det du kan lÀsa om hÀr ovan stÀmmer in pÄ dig mÄste du berÀtta det för din lÀkare, för dÄ behöver denne ta blodprover pÄ dig innan behandlingen, och troligen ocksÄ under behandlingens gÄng, för att kunna bedöma vilken risk du löper att fÄ muskelrelaterade biverkningar.

Man vet att du utsÀtts för större risk för sÄdana biverkningar om du samtidigt som du tar Lipitor Àter vissa andra lÀkemedel.

SÄdana lÀkemedel kan öka risken

Vissa lÀkemedel interagerar med varandra, det vill sÀga de kan pÄverka effekten av andra lÀkemedel.

Om du Àter olika lÀkemedel samtidigt kan det medföra att du fÄr ut mer effekt, eller mindre effekt Àn avsett av nÄgon medicin. Men det kan ocksÄ vara sÄ att andra mediciner kan öka risken för att fÄ biverkningar.

NÀr det gÀller Lipitor kan vissa lÀkemedel göra att du fÄr en större risk att fÄ till exempel den farliga muskelnedbrytning som Àr en biverkning (men en sÀllsynt sÄdan).

Exempel pÄ lÀkemedel som kan pÄverka Lipitor Àr:

 • olika typer av antibiotika
 • lĂ€kemedel som pĂ„verkar ditt immunförsvar, till exempel ciklosporin
 • andra lĂ€kemedel du tar för att sĂ€nka ditt blodfett
 • vissa mediciner du kan fĂ„ mot högt blodtryck, eller för att reglera din hjĂ€rtrytm
 • mediciner som du behandlas med om du har HIV
 • p-piller

Om du Àter receptfria medel bör du ocksÄ veta att medel som innehÄller Johannesört inte Àr lÀmpliga tillsammans med Lipitor.

FÄ mer information hÀr: