SĂ„ fungerar Lipitor

NÀr du fÄr en medicin som du inte tidigare anvÀnt kan det vara bra att skaffa lite information om hur medicinen fungerar, och hur den pÄverkar din kropp.

HÀr nedan kan du fÄ reda pÄ detta.

PÄ sÄ sÀtt kan du kÀnna dig tryggare med din medicin, och du behöver dÀrmed inte oroa dig för vad som hÀnder i din kropp, se Àven sida om dosering.

Varför har du fÄtt Lipitor?

Om du har höga vÀrden av blodfetter, till exempel ett högt kolesterolvÀrde har du kanske fÄtt Lipitor av din lÀkare. Vanligtvis tabletterna Lipitor 20 mg.

NÀr du kommer till doktorn och det konstateras att du har förhöjda vÀrden av blodfetter, fÄr du först och frÀmst rÄdet att förÀndra din livsföring för att försöka sÀnka vÀrdena den vÀgen. Om du börjar motionera och ser till att Àta nyttig mat kan vÀrdena sÀnkas, och du kanske slipper Àta mediciner.

kolesterol mat 1

Det Àr dock inte alltid detta hjÀlper, och dÄ fÄr du medicin (se AnvÀndning av Lipitor).

Det Àr viktigt att du inte har för höga halter av blodfetter i ditt blod, eftersom detta ökar risken för att du ska drabbas av hjÀrt- och kÀrlsjukdomar. Du kan ocksÄ fÄ Lipitor, Àven om du inte har höga kolesterolvÀrden.

Om du, av nÄgon anledning löper en ökad risk att drabbas av hjÀrtsjukdom, kan du fÄ denna medicin för att minska risken, Àven om vÀrdet pÄ dina blodfetter Àr normala.

Lipitor ingÄr i en grupp lÀkemedel som kallas statiner, och den verksamma substansen i medicinen heter atorvastatin.

SĂ„ fungerar Lipitor

Det finns flera olika typer av fetter i ditt blod.

LDL- kolesterol, HDL- kolesterol och triglycerider Àr de som brukar kontrolleras nÀr du kommer till en hÀlsokontroll. Du kanske hört talas om skadligt och nyttigt kolesterol, och det Àr LDL-kolesterol som Àr det skadliga. Det Àr detta fett som Àr den största orsaken till Äderförkalkning, eller Äderförfettning som Àr den mer korrekta benÀmningen.

Åderförfettning uppkommer nĂ€r blodfetterna har lagrats i dina blodkĂ€rls vĂ€ggar, sĂ„ att kĂ€rlen blivit trĂ„nga och stela.

NĂ€r detta hĂ€nder ökar risken att du drabbas av kĂ€rlkramp, hjĂ€rtinfarkt, stroke eller andra hjĂ€rt- och kĂ€rlsjukdomar. Även höga halter av triglycerider gör att dina kĂ€rl förfettas (förkalkas) (LU.).

hjÀrtat 2

HDL- kolesterol Àr det som kallas det nyttiga kolesterolet, och det har istÀllet en skyddande effekt pÄ dina blodkÀrl.

DÄ du tar Lipitor minskas ditt totala kolesterolvÀrde.

I första hand minskar LDL- kolesterolet, men ocksÄ halten av triglycerider gÄr ned. AlltsÄ sÀnker det aktiva Àmnet i medicinen, halten av de blodfetter som skadar dina blodkÀrl. Halten av det nyttiga kolesterolet, HDL, ökar istÀllet nÄgot nÀr du medicinerar med Lipitor.

Redan efter tvÄ veckor minskas halten av blodfetter i ditt blod, och den maximala sÀnkningen kommer nÀr du Àtit din medicin i fyra veckor.

Du kan dock inte sjÀlv kÀnna denna förÀndring, utan du mÄste ta nya blodprov för att det ska kunna visas att blodfetterna sjunkit.

HĂ€nder annat i din kropp?

Preparatet jobbar alltsÄ för att sÀnka dina blodfetter, och pÄverkar i sig inte andra delar av din kropp.

Men, som alla lÀkemedel har naturligtvis ocksÄ Lipitor biverkningar. Dessa kan du lÀsa om pÄ annan plats, men det Àr viktigt att du kÀnner till att du inte kommer att drabbas av alla de biverkningar som finns angivna.

De flesta biverkningar av lÀkemedel Àr ganska sÀllsynta, och det Àr bara ett antal anvÀndare som fÄr dem. Och skulle du drabbas av nÄgon, kommer du inte att kÀnna av alla de oönskade effekterna. Att sÄ mÄnga som möjligt beskrivs Àr för att informera dig och alla andra anvÀndare om vilka besvÀr som eventuellt kan höra till din medicinering, och vad du böra vara lite extra vaksam pÄ dÄ du tar denna medicin.

Vad du dock bör veta nÀr det gÀller Lipitor Àr att du inte ska ta denna medicin om du dricker för mycket alkohol, eller om du har nÄgon muskel- eller leversjukdom. För mer information: Innan du tar Lipitor >>.