Atorvastatin Teva

Atorvastatin Àr det verksamma Àmnet i mÄnga lÀkemedel, bland annat Atorvastatin Teva.

Detta Àr ett lÀkemedel som anvÀnds för att reglera blodfetterna hos sÄvÀl vuxna som barn och ungdomar.

Atorvastatin Teva Àr ett av de lÀkemedel som har denna substans som verksamt Àmne, och som anvÀnds för att förebygga hjÀrt- och kÀrlproblem och sÀnka LDL-kolesterolnivÄn i kroppen. LÀkemedlet kan Àven anvÀndas om du av nÄgon anledning löper ökad risk för hjÀrtproblem, oavsett om du har högt kolesterolvÀrde eller ej.

atorvastatin teva 20 mg

Innan du pÄbörjar behandling med Atorvastatin Teva Àr det viktigt att du har försökt sÀnka ditt kolesterolvÀrde genom att lÀgga om kosten.

Om detta inte gett önskad effekt kan detta lĂ€kemedel hjĂ€lpa dig. Även under lĂ€kemedelsbehandlingen Ă€r det dock viktigt att du fortsĂ€tter följa din kolesterolsĂ€nkande kost för att uppnĂ„ bĂ€sta tĂ€nkbara resultat.

Att tÀnka pÄ i förvÀg

Att reglera blodfetterna och sÀnka ett högt totalkolesterol och högt LDL-kolesterol Àr viktigt, och dÀrför bör du ta det lÀkemedel du ordinerats av lÀkare.

Det Àr dock viktigt att du tÀnker pÄ nÄgra saker innan du pÄbörjar din behandling, eftersom Atorvastatin Teva Àr ett lÀkemedel som kan medföra vissa kontraindikationer och biverkningar.

Det finns nÄgra patientgrupper som inte bör anvÀnda denna medicin alls, dit hör bland annat personer som Àr överkÀnsliga mot nÄgot av de Àmnen som finns i medlet, exempelvis huvudÀmnet atorvastatin. Om du har nedsatt leverfunktion eller nÄgon form av leversjukdom bör du heller inte anvÀnda det hÀr lÀkemedlet. Om du för tillfÀllet Àr gravid, eller planerar att bli gravid inom den nÀrmaste framtiden Àr detta inget lÀmpligt lÀkemedel, och detta gÀller Àven för dig som ammar ditt barn.

Om du tidigare har drabbats av stroke eller leversjukdom, eller har besvÀr med njurarna sÄ bör du rÄdgöra med din lÀkare innan du börjar anvÀnda Atorvastatin Teva. Detta gÀller Àven om du har muskelproblem eller om du konsumerar rikligt med alkohol pÄ regelbunden basis. Om du har hunnit fylla 70 Är bör du ocksÄ diskutera igenom saken med lÀkare innan behandlingen pÄbörjas.

SÄ anvÀnder du Atorvastatin Teva

NÀr du ska pÄbörja behandling med nÄgon typ av lÀkemedel Àr det alltid viktigt att du sÀtter dig in i hur du bör anvÀnda medicinen, detta för att nÄ den effekt som det Àr tÀnkt att medlet ska ge.

NÀr det gÀller just Atorvastatin Teva bör du ta lÀkemedlet i kombination med kolesterolfattig kost, nÄgot som du arbetar fram i samarbete med dietist eller lÀkare.

Patienter som tar den hÀr medicinen brukar fÄ börja pÄ en dos pÄ 10 mg per dag, för att eventuellt öka dosen efter hand. För vuxna Àr den maximala dagsdosen 80 mg, medan barn har en maxdos pÄ 20 mg per dag.

Det Àr viktigt att du försöker tÀnka pÄ att ta medicinen vid samma tidpunkt varje dag, och de hÀr tabletterna ska svÀljas hela. Du vÀljer sjÀlv om du vill ta medicinen i samband med mÄltid, men ett glas vatten bör du ta för att skölja ner tabletten.

Om du rÄkar glömma den dagliga dosen vid nÄgot tillfÀlle sÄ behöver du inte göra nÄgot för att kompensera detta, ta bara nÀsta tablett vid rÀtt tidpunkt sÄ gör det ingen skada.

Biverkningar vid anvÀndning av Atorvastatin Teva

Atorvastatin Teva kan ge flera biverkningar, men det Àr viktigt att komma ihÄg att detta inte innebÀr att varje anvÀndare drabbas.

Det finns biverkningar som Àr vanliga, och drabbar upp till 10 personer av 100, och bland dessa Äterfinns:

  • huvudvĂ€rk
  • vĂ€rk i leder och muskler
  • höjda blodsockernivĂ„er
  • inflammerade nĂ€sgĂ„ngar
  • illamĂ„ende och besvĂ€r med matsmĂ€ltningsfunktionen

Utöver dessa finns det Àven flera mindre vanliga biverkningar, som kan drabba upp till 10 personer av 1000. PÄ denna lista Äterfinner du exempelvis:

  • yrsel
  • minnesförlust
  • anorexi
  • hepatit
  • muskelsvaghet

Bland de sÀllsynta och mycket sÀllsynta biverkningarna hittar du bland annat senskador, depression, andningsbesvÀr och diabetes.

Om du hör till de patienter som drabbas av biverkningar som vÀcker obehag sÄ Àr det viktigt att du genast tar kontakt med din lÀkare för att diskutera hur ni ska lösa situationen.

SÄ pÄverkas du av lÀkemedlet

I de allra flesta fall pÄverkar inte Atorvastatin Teva din förmÄga att köra bil, moped och andra fordon.

Det finns dock undantag, vilket gör att det Àr viktigt att du kÀnner efter hur just du pÄverkas av medicinen.

Vissa andra lÀkemedel kan pÄverka lÀkemedlets effekt, vilket exempelvis gÀller vissa typer av antibiotika, HIV-mediciner, vissa mediciner som anvÀnds mot kÀrlkramp samt flera andra lÀkemedel. Om du anvÀnder andra lÀkemedel samtidigt som du tar Atorvastatin Teva Àr det viktigt att du kollar upp hur detta pÄverkar dig och din kropp.

Om du dricker alkohol samtidigt som du tar den hÀr medicinen kan det pÄverka effekten, och du bör dÀrför vara försiktig med din alkoholkonsumtion under behandling.

Mer om atorvastatin >>.