SĂ„ fungerar atorvastatin

Har du precis hÀmtat ut din nya medicin, och upptÀckt att det verksamma Àmnet Àr atorvastatin sÄ vill du kanske veta vad just detta Àmne har för funktion.

Vad ska det göra i din kropp och hur fungerar det?

Om du kÀnner dig orolig inför att börja Àta nya mediciner kÀnns det alltid bÀttre om du kan ta reda pÄ vad det Àr du stoppar i dig och hur det kommer att pÄverka din kropp. Det Àr just detta som denna sida Àr till för. För att ge dig mer kunskap, och dÀrmed förhoppningsvis minska din oro.

Vad Àr atorvastatin?

Atorvastatin Àr den verksamma substansen i en rad olika mediciner vars uppgifter, i samtliga fall Àr att sÀnka den totala halten av kolesterol och triglycerider i ditt blod.

Du vet kanske att om du har för hög halt av dessa fetter löper du en stor risk att drabbas av olika hjĂ€rt – och kĂ€rlsjukdomar. Dessa kan uppkomma dĂ€rför att kolesterol och triglycerider fastnar i dina blodkĂ€rl och gör dem trĂ„nga och stela, och till sist blir de sĂ„ trĂ„nga att du riskerar att fĂ„ kĂ€rlkramp, stroke, hjĂ€rtinfarkt eller andra sjukdomar.

SĂ„ fungerar atorvastatin

Blodfetterna delas in i tre grupper: LDL-kolesterol, HDL-kolesterol och triglycerider.

Du kanske har hört talas om det goda kolesterolet och det onda?

LDL- kolesterol Àr det som kallas det onda. HDL-kolesterol Àr det goda kolesterolet, som faktiskt har en skyddande effekt.

DĂ„ dina blodfetter har blivit för höga, eller som du kanske oftast hör det uttryckas, ditt kolesterol blivit för högt, antyder detta att det har blivit en obalans bland blodfetterna, och halten av de ”onda” (LDL-kolesterol och triglycerider) har blivit för hög i förhĂ„llande till det goda kolesterolet.

NÀr du tillsammans med en kostomlÀggning tar atorvastatin minskar detta lÀkemedel halten av LDL-kolesterol och triglycider, medan halten av HDL-kolesterol höjs, vilket ger en bÀttre balans i ditt blod och risken att drabbas av sjukdomar i hjÀrta och blodkÀrl minskar. Atorvastatin verkar i din lever, genom att det dÀr blockerar ett enzym som behövs för att det ska bildas kolesterol.

ldl kolesterol i levern

 

Detta ger ett ökat upptag och en nedbrytning av det onda kolesterolet LDL, och dÀrmed möjliggör det en normalisering av blodfettsbalansen i din kropp.

Atorvastatin kan ocksÄ minska risken

Det kan faktiskt ocksÄ hÀnda att du fÄtt lÀkemedel med atorvastatin utskriven Àven om dina blodfettsvÀrden Àr helt normala.

Du tycker kanske det lÄter konstigt om du fÄr en blodfettssÀnkande medicin om du inte har förhöjda vÀrden, men det Àr sÄ att detta Àmne ocksÄ kan fungera för att minska risken att du drabbas av sjukdomar i hjÀrtat om du löper en förhöjd risk för just sÄdana sjukdomar av andra orsaker Àn just blodfettsvÀrden.

Grape kan pÄverka funktionen

Att andra lÀkemedel, och ocksÄ alkohol kan pÄverka om du fÄr önskad effekt av en medicin vet du sÀkert om.

Men, vad du kanske inte kÀnner till Àr att ibland ocksÄ andra saker, som till exempel det du Àter kan inverka pÄ lÀkemedlets funktion.

grapefrukt och atorvastatin

NÀr det gÀller mediciner som har atorvastatin som den verksamma substansen kan helt vanlig grapefrukt faktiskt göra att din medicin inte fungerar som det Àr tÀnkt. DÀrför ska du, hur konstigt det Àn kan lÄta, vara mycket försiktig med att dricka grapefruktjuice under din behandling med sÄdana mediciner. Ett, eller möjligtvis tvÄ, smÄ glas om dagen, inte mer, för att inte förstöra effekten av din medicin (ref.)

NÄgot som gÀller för alla mediciner och dess funktioner Àr att: följ alltid din lÀkares ordination sÄ fÄr du bÀsta möjliga effekt, och löper ocksÄ minst risk för oönskade biverkningar av din medicin.

LÀkaren vet vad du behöver, och hur stor dos av atorvastatin som behövs i just ditt fall, dÀrför ska du varken öka, minska eller avsluta pÄ egen hand.