Lipitor

Här läser du för att få koll på ditt läkemedel, Lipitor.

Har du problem med högt kolesterolvärde och höga blodfetter? Har du testat att lägga om dina kostvanor och gjort din kost mer kolesterolfattig, men utan det önskade resultatet?

Då är det dags att vända dig till läkare för att påbörja medicinering, och det är troligt att du kommer att få Lipitor utskrivet.

Det här är ett läkemedel som är kolesterolhämmande, och det sänker blodfetterna, vilket är viktigt för att undvika hjärtproblem och kärlsjukdomar, som kan uppstå när blodfetterna varit för höga under en längre tid.

hjart karlsjukdomar

Du får Lipitor för att minska din risk att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar.

Mer fakta om hur Lipitor kan fungera och hur det kan hjälpa dig finner du här.

Det verksamma ämnet i medicinen heter atorvastatin, och Lipitor finns i fyra olika styrkor, närmare bestämt 10, 20, 40 och 80 mg. Var av den absolut vanligaste är Lipitor 20 mg.

Lipitor används främst av vuxna, men kan även ges till barn som är tio år eller äldre.

När det gäller startdosen så brukar det vara densamma för både barn och vuxna, medan måldosen skiljer sig avsevärt beroende på storlek och ålder.

Gör så här för att bli hjälpt av Lipitor

Många tycker att det är bekvämt att ta Lipitor eftersom det är patienten själv som väljer tidpunkt när medicinen ska tas.

Det är dock viktigt att du håller dig till en och samma tidpunkt från dag till dag, så du bör försöka hitta en rutin som passar just dig och det liv du lever. Om du tycker att det är enklast att komma ihåg att ta tabletterna i samband med en måltid så går detta bra. Medicinen kan kombineras med mat, men det är inget måste, utan du kan lika gärna ta den när du går och lägger dig på kvällen om du tycker att denna rutin fungerar bättre.

lipitor 10 mg

Det är helt upp till dig att komma fram till vad som passar dig.

När du ska ta Lipitor får du börja med en viss dos vid start.

Denna dos kommer troligen att ökas på efter någon vecka, och det är din läkare som fattar beslut om vilken dos som kan antas vara lämplig i ditt fall. Mer om dosering hittar du här, och allmän information om hur du använder Lipitor finns på: Användning av Lipitor.

Då kan det vara bra att undvika Lipitor

Lipitor är en effektiv och vanlig medicin som kan hjälpa de flesta som lider av högt kolesterolvärde, men det finns dock en del personer som bör använda andra mediciner istället.

Om du ammar eller är gravid bör du vänta med att använda denna medicin, och om du har leverbekymmer bör du inte heller använda denna medicin.

Om du är äldre än 70 år kan detta läkemedel vara olämpligt, vilket det naturligtvis även är om du är allergisk mot atorvastatin eller något av de andra medel som finns i Lipitor.

Mer om vad du bör tänka på innan.

Några biverkningar att hålla koll på

Lipitor är ett läkemedel som används av många, och vissa av de patienter som behandlas med denna medicin upplever besvär som uppkommer till följd av att de använt denna medicin.

Vissa biverkningar är vanliga, där ibland dessa:

  • allergiska reaktioner
  • förändrad leverfunktion som visar sig genom blodprover
  • huvudvärk
  • höjda nivåer av blodsocker
  • muskelvärk

Det finns även flera biverkningar som är mindre vanliga, exempelvis anorexi, kräkningar och dimsyn.

Till de sällsynta biverkningarna hör synstörningar, senskada och gulfärgad hud, medan nedsatt hörsel och gynekomasti tillhör de mycket sällsynta biverkningarna.

Mer om vilka biverkningar som kan uppstå och hur du ska agera om du drabbas finner du här: Lipitor biverkningar.

Biverkningarna kan förvärras om du dricker alkohol i stora mängder, vilket gör att det är bra att vara försiktig med alkoholen under den tid du behandlas med Lipitor.

Du hittar fler upplysningar om vilken effekt alkohol kan ge när den kombineras med Lipitor på: Lipitor och alkohol.

Patentet som gick ut

Lipitor började säljas redan 1990, och det var faktiskt den första medicinen som såldes över hela världen med en omsättning som översteg 10 miljarder dollar per år.

lipitor patent

Det är Pfizers bästsäljare genom alla tider, och fram till hösten 2011 hade företaget patent, vilket i nuläget har förändrats, och numera får även generiskt atorvastatin säljas, såväl i USA som i Sverige och andra länder.

Mer om detta Lipitor patent och vad detta inneburit för dig och andra kunder i Sverige kan du också läsa om här på sajten.