Kolesterol

Kolesterol Àr ett fettliknande Àmne i varje mÀnniskas kropp och det Àr en betydelsefull del av kroppens cellmembran.

Du behöver kolesterolet för att bygga upp de cellmembran som finns i kroppen, och för att göra dem stabila. Det pratas mycket om kolesterol, och detta beror pÄ att kolesterolet Àr viktigt för flera olika processer i mÀnniskans kropp. Det Àr inte bara dina cellmembran som behöver detta Àmne, det har Àven stor betydelse för könshormonerna, och detta leder till att medicin med kolesterolsÀnkande egenskaper kan pÄverka sexdriften negativt.

Blodfetter och kolesterol anvÀnds lite slarvigt om vartannat nÀr media skriver om detta Àmne. Kolesterol Àr ett samlingsnamn för flera olika typer av lipider (fettÀmnen) som alla Àr blodfetter av olika slag.

kolesterol molekyl

Det gÀller att skilja pÄ bra kolesterol och dÄligt kolesterol.

LDL Àr det kolesterol som Àr farligt om det blir för högt. HDL dÀremot Àr ett nyttigt kolesterol som din kropp behöver. Höga vÀrden av HDL minskar risken att du ska drabbas av hjÀrtsjukdomar, medan höga vÀrden av LDL ökar risken.

Det Àr med andra ord viktigt att du hittar en bra balans för att kunna hÄlla dig frisk.

HÀlsosamma kolesterolnivÄer kan uppnÄs via kosten

Ditt kolesterolvÀrde bör ligga under 5,0 mmol/L om du Àr frisk, medan det bör ligga under 4,5 mmol/L om du lider av hjÀrtproblem eller kÀrlproblem. 4,5 Àr ocksÄ den övre nivÄn om du lider av diabetes (ref.)

En del kolesterol skapas i kroppen, bÄde hjÀrnan och levern innehÄller en hel del av detta fettÀmne.

Det Àr dock inte bara inuti kroppen som kolesterol uppkommer, en del kommer via kosten. Detta innebÀr att du kan reglera ditt kolesterolvÀrde genom att förÀndra din kost. Du kan börja Àta mer kolesterolfattig mat, innehÄllande mindre mÀttat fett. Om du vill Àta nyttigt och förbÀttra dina kolesterolvÀrden sÄ Àr det viktigt att du försöker Àta mycket frukt och grönt. Det Àr ocksÄ bra om du kan försöka Àta frukter och grönsaker med olika fÀrger. Försök att dra ner pÄ mÀngden kakor och chips, det Àr just denna typ av produkter som innehÄller den typ av fett som du inte behöver. Det Àr ocksÄ bra om du kan byta ut lÀsken mot exempelvis juice eller vatten, eftersom detta Àr betydligt nyttigare för dig och din kropp.

Förutom en hÀlsosam kost sÄ kan Àven ökad motion hjÀlpa nÀr du behöver förbÀttra kolesterolvÀrdet. Det behöver inte handla om nÄgra drastiska ÄtgÀrder, det kan rÀcka med att du promenerar en halvtimme varje dag istÀllet för att ta bilen till affÀren för att handla mjölk.

kolesterol och motion

Om du röker sÄ bör du Àven försöka sluta med detta, vilket kan ge en klar förbÀttring vad gÀller ditt kolesterol.

Medicin – en sista utvĂ€g, Liptor, simvastatin m.fl.

Om du har försökt lÀgga om bÄde kostvanor och motionsvanor, och Àven slutat röka, men ÀndÄ inte har fÄtt ner vÀrdet pÄ det skadliga kolesterolet.

blodfetter

DÄ kan det vara dags för dig att pÄbörja medicinering.

FolkhÀlsomyndigheten (tidigare FolkhÀlsoinstitutet) har i undersökningar visat att var tredje Àldre svensk tar nÄgon form av lÀkemedel för att behandla höga vÀrden av blodfetter, ett av de vanligsta Àr simvastatin.

Lipitor, Crestor, pravastatin och simvastatin Àr 4 exempel pÄ vanliga kolesterolsÀnkande lÀkemedel.

Som sagt, det finns flera lÀkemedel som kan hjÀlpa dig i detta lÀge. Ytterligare ett verksamt Àmne som kan anvÀndas i denna situation Àr atorvastatin. Det finns i sÄvÀl olika typer av Lipitor som i olika varianter av Atorvastatin, och det reglerar kolesterolet och hjÀlper dig att sÀnka blodfettsnivÄn i kroppen.

Behandling med den hÀr typen av lÀkemedel gör dÀrför att du kan minska risken att drabbas av kÀrlproblem drastiskt.