Atorvastatin och alkohol

Om du undrar över förhÄllandet atorvastatin och alkohol har du antagligen fÄtt en medicin med atorvastatin som den verksamma substansen av din lÀkare.

Atorvastatin ingĂ„r i den grupp av blodfettsreglerande lĂ€kemedel som kallas statiner. Dess uppgift Ă€r att sĂ€nka dina höga halter av skadliga blodfetter i ditt blod, för att förhindra att du drabbas av hjĂ€rtinfarkt, stroke, kĂ€rlkramp eller andra hjĂ€rt- och kĂ€rlsjukdomar, som kan uppstĂ„ pĂ„ grund av att dina blodkĂ€rl blir ” igenkorkade” av blodfetter.

Kolesterol och triglycerider sÀtter sig sÄ smÄningom som avlagringar pÄ dina blodkÀrl, och orsakar det som i dagligt tal kallas Äderförkalkning, men som snarare Àr Äderförfettning.

Alkohol hjÀlper till med förfettningen

Det Àr bra om du kÀnner till att just alkohol faktiskt Àr en av de vÀrsta bovarna dÄ det gÀller att skapa höga halter av blodfetter.

alkohol

Om du dricker alkohol ofta och mycket motverkar du dÀrför till och med medicinens uppgift.

Innan du har fÄtt denna medicin har du troligen fÄtt en diet att anpassa dig till, och du har nog ocksÄ fÄtt rÄdet att motionera och leva sunt. Om detta inte har hjÀlpt, sÄ att du ÀndÄ mÄste ta medicin för att fÄ ned dina blodfettsvÀrden, ska du naturligtvis inte gÄ tillbaka till gamla vanor, utan du mÄste hjÀlpa medicinen att hjÀlpa, genom att fortsÀtta Àta bra och röra pÄ dig sÄ mycket du kan.

Inte för mycket alkohol

Om du har för vana att regelbundet dricka mycket alkohol, ska du inte anvÀnda denna medicin.

Du kan Àven, vilket naturligtvis Àr bÀttre, försöka att minska drastiskt pÄ ditt alkoholintag. Om du har en problematisk relation till alkohol, och ofta dricker för mycket, kan du kanske till och med ha utvecklat njurproblem eller leversjukdom, och dessa tillstÄnd gör ocksÄ att du inte ska anvÀnda denna medicin.

Detta gÀller Àven om du har njurproblem eller leversjukdom som inte alls Àr orsakad av alkohol.

MÄttligt gÄr bra

Visst kan du hÀnga med pÄ festen, eller dricka vin till maten Àven dÄ du medicinerar med atorvastatin, bara du tÀnker pÄ att dricka med mÄtta.

Att dricka med mĂ„tta ger ju ocksĂ„ alltid det bĂ€sta utbytet av de glas du tar, sĂ„ det bör inte vara nĂ„gra problem att hĂ„lla sig till en mindre mĂ€ngd dĂ„ du behandlas med lĂ€kemedel som innehĂ„ller atorvastatin. Det kan dock vara skönt att veta att det inte Ă€r farligt att ta nĂ„got glas. Det Ă€r inte kul att alltid behöva tacka nej till det goda, bara för att du medicinerar. Det Ă€r heller inte roligt att behöva oroa sig för eventuella faror om du Ă€ndĂ„ tar den dĂ€r ölen, eller vinglaset till maten. Alcohol Boosts ‘Good’ Cholesterol.

En sÄdan konsumtion behöver du alltsÄ inte alls oroa dig för, bara du lÄter det stanna vid lite.

Vilka lÀkemedel gÀller detta för?

OvanstÄende gÀller alltsÄ de blodfettssÀnkande mediciner som har det verksamma Àmnet atorvastatin.

Det finns, och har funnits en hel mÀngd olika av dessa lÀkemedel, men de som idag finns Àr:

  • Atorbir
  • Atorvastatin
  • Lipitor
  • Tahor (Avregistrerat: 2012-12-31)
  • Torvast (Avregistrerat: 2010-12-31)
  • Zarator (Avregistrerat: 2009-05-31)

NĂ„gra av dessa finns med olika ”efternamn”, det vill sĂ€ga de tillverkas av olika tillverkare och tillverkarens namn brukar alltid finnas med i medicinens namn.

Vet du att ovanstÄende mediciner tillhör denna grupp kan du sedan sjÀlv se vilket extra namn just din medicin har.

Det spelar heller ingen roll i sammanhanget, eftersom ovanstÄende gÀller samtliga mediciner med dessa namn.

Äter du ett blodfettssĂ€nkande preparat som har nĂ„got av ovanstĂ„ende sex namn kan du alltsĂ„ lugnt dricka alkohol, om du hĂ„ller dig till mĂ„ttliga mĂ€ngder. Åter till: SĂ„ anvĂ€nder du atorvastatin >>.