Innan du tar atorvastatin

Har du fÄtt Atorvastatin utskrivet och hunnit hÀmta ut din medicin?

DÄ kan du snart inleda behandlingen för att sÀnka ditt kolesterol.

Först Àr det dock viktigt att du sÀtter dig ner och gÄr igenom vilka saker som Àr viktiga att komma ihÄg före och under behandlingen. Befinner du dig till exempel i en av de mÄlgrupper som inte bör ta lÀkemedlet, eller som bör vara extra försiktiga?

Din lÀkare har troligen full koll pÄ detta, men det kan ÀndÄ vara vÀldigt bra att du sjÀlv lÀser igenom allt för sÀkerhets skull. Vill du veta mer om olika biverkningar? Klicka hÀr.

Gravida, ammande och kvinnor som planerar graviditet

Planerar du att skaffa barn inom kort eller Àr du kanske redan gravid?

atorvastatin graviditet

DÄ bör du frÄga din lÀkare om det finns nÄgon annan kolesterolsÀnkande medicin som du kan ta istÀllet. Atorvastatin Àr inte lÀmpligt att ta under graviditet, och heller inte för den som försöker bli gravid. Samma sak gÀller för övrigt om du fött barn för en tid sedan och i nulÀget ammar ditt barn. Medicinen kan gÄ ut i modersmjölken och dÀrför Àr det bÀttre att undvika detta lÀkemedel helt tills du avslutat amningen.

Om du informerar din lÀkare om att du ammar kan han eller hon vÀlja ett annat lÀkemedel som passar bÀttre under amningen.

Problem med lever eller lungor – lĂ€s detta

Har du för tillfÀllet nÄgon sjukdom som gör din lever svagare?

Har du tidigare haft nÄgon leversjukdom? (lista)

DÄ Àr inte Atorvastatin en medicin som passar dig.

leversjukdom

Om du i dagslÀget har njurproblem eller muskelproblem kan det hÀnda att du kan behandlas med detta lÀkemedel, men du bör rÄdfrÄga din lÀkare innan du tar din första tablett.

Är din sköldkörtel underaktiv eller har du försvagad lungfunktion? DĂ„ Ă€r det viktigt att du talar om detta för den lĂ€kare som behandlar dig. Det Ă€r möjligt att du kan börja med Atorvastatin som planerat, men det Ă€r bĂ€ttre att be om rĂ„d innan behandlingen drar igĂ„ng, för sĂ€kerhets skull.

Mediciner som kan pÄverka

Tar du just nu andra lÀkemedel Àn Atorvastatin?

lÀkemedelstabletter

DÄ bör du kontrollera att dessa mediciner inte stör den behandling du nu ska pÄbörja. Vissa lÀkemedel fungerar inte speciellt bra ihop, och nÀr det gÀller mediciner som innehÄller atorvastatin Àr det vissa lÀkemedel du bör undvika att anvÀnda samtidigt.

  • BlodfettssĂ€nkande mediciner som kolestipol och gemfibrozil.
  • KalciumflödeshĂ€mmare som diltiazem och amlodipim.
  • Mediciner som anvĂ€nds för behandling av svampinfektioner, som exempelvis klaritromycin och telitromycin.
  • HIV-behandlingsmedel som atazanavir och indinavir.
  • Det blodförtunnande medlet warfarin.
  • P-piller och receptfria medel innehĂ„llande Johannesört.
  • Cimetidin som anvĂ€nds för att lindra halsbrĂ€nna och magsĂ„r.
  • Det smĂ€rtstillande medlet fenazon.

Det finns ytterligare mediciner som kan pÄverka behandlingen, och det Àr dÀrför av stor betydelse att du lÀser bipacksedeln mycket noggrannt innan du börjar ta dina tabletter.

LÀs Àven sidan att kombinera med andra lÀkemedel.

Samt denna sida om alkohol och atorvastatin.

Bortsett frÄn att dessa lÀkemedel kan förÀndra effekten av Atorvastatin, sÄ kan Àven Atorvastatin pÄverka effekten av dessa lÀkemedel.

Det Àr dÀrför viktigt att din lÀkare kÀnner till vilka mediciner du anvÀnder innan denne skriver ut Atorvastatin. LÀs vidare: SÄ anvÀnder du atorvastatin >>.