Lipitor

HÀr lÀser du för att fÄ koll pÄ ditt lÀkemedel, Lipitor.

Har du problem med högt kolesterolvÀrde och höga blodfetter? Har du testat att lÀgga om dina kostvanor och gjort din kost mer kolesterolfattig, men utan det önskade resultatet?

DÄ Àr det dags att vÀnda dig till lÀkare för att pÄbörja medicinering, och det Àr troligt att du kommer att fÄ Lipitor utskrivet.

Det hÀr Àr ett lÀkemedel som Àr kolesterolhÀmmande, och det sÀnker blodfetterna, vilket Àr viktigt för att undvika hjÀrtproblem och kÀrlsjukdomar, som kan uppstÄ nÀr blodfetterna varit för höga under en lÀngre tid.

hjart karlsjukdomar
Du fÄr Lipitor för att minska din risk att drabbas av hjÀrt- och kÀrlsjukdomar.

Mer fakta om hur Lipitor kan fungera och hur det kan hjÀlpa dig finner du hÀr.

Det verksamma Àmnet i medicinen heter atorvastatin, och Lipitor finns i fyra olika styrkor, nÀrmare bestÀmt 10, 20, 40 och 80 mg. Var av den absolut vanligaste Àr Lipitor 20 mg.

Lipitor anvÀnds frÀmst av vuxna, men kan Àven ges till barn som Àr tio Är eller Àldre.

NÀr det gÀller startdosen sÄ brukar det vara densamma för bÄde barn och vuxna, medan mÄldosen skiljer sig avsevÀrt beroende pÄ storlek och Älder.

Terapi med lipidförÀndrande medel bör endast vara en komponent av multipel riskfaktorintervention hos individer med betydligt ökad risk för aterosklerotisk kÀrlsjukdom pÄ grund av hyperkolesterolemi. LÀkemedelsbehandling rekommenderas som ett komplement till kosten nÀr effekten av en diet begrÀnsad i mÀttatfett och kolesterol och andra icke-farmakologiska ÄtgÀrder har varit otillrÀcklig. Hos patienter med kranskÀrlssjukdom eller flera riskfaktorer för kranskÀrlssjukdom kan Lipitor behandling startas samtidigt som omlÀggning av dieten.

Gör sÄ hÀr för att bli hjÀlpt av Lipitor

MÄnga tycker att det Àr bekvÀmt att ta Lipitor eftersom det Àr patienten sjÀlv som vÀljer tidpunkt nÀr medicinen ska tas.

Det Àr dock viktigt att du hÄller dig till en och samma tidpunkt frÄn dag till dag, sÄ du bör försöka hitta en rutin som passar just dig och det liv du lever. Om du tycker att det Àr enklast att komma ihÄg att ta tabletterna i samband med en mÄltid sÄ gÄr detta bra. Medicinen kan kombineras med mat, men det Àr inget mÄste, utan du kan lika gÀrna ta den nÀr du gÄr och lÀgger dig pÄ kvÀllen om du tycker att denna rutin fungerar bÀttre.

lipitor 10 mg

Det Àr helt upp till dig att komma fram till vad som passar dig.

NÀr du ska ta Lipitor fÄr du börja med en viss dos vid start.

Denna dos kommer troligen att ökas pÄ efter nÄgon vecka, och det Àr din lÀkare som fattar beslut om vilken dos som kan antas vara lÀmplig i ditt fall. Mer om dosering hittar du hÀr, och allmÀn information om hur du anvÀnder Lipitor finns pÄ: AnvÀndning av Lipitor.

DĂ„ kan det vara bra att undvika Lipitor

Lipitor Àr en effektiv och vanlig medicin som kan hjÀlpa de flesta som lider av högt kolesterolvÀrde, men det finns dock en del personer som bör anvÀnda andra mediciner istÀllet.

Om du ammar eller Àr gravid bör du vÀnta med att anvÀnda denna medicin, och om du har leverbekymmer bör du inte heller anvÀnda denna medicin.

Om du Àr Àldre Àn 70 Är kan detta lÀkemedel vara olÀmpligt, vilket det naturligtvis Àven Àr om du Àr allergisk mot atorvastatin eller nÄgot av de andra medel som finns i Lipitor.

Mer om vad du bör tÀnka pÄ innan.

NÄgra biverkningar att hÄlla koll pÄ

Lipitor Àr ett lÀkemedel som anvÀnds av mÄnga, och vissa av de patienter som behandlas med denna medicin upplever besvÀr som uppkommer till följd av att de anvÀnt denna medicin.

Vissa biverkningar Àr vanliga, dÀr ibland dessa:

  • allergiska reaktioner
  • förĂ€ndrad leverfunktion som visar sig genom blodprover
  • huvudvĂ€rk
  • höjda nivĂ„er av blodsocker
  • muskelvĂ€rk

Det finns Àven flera biverkningar som Àr mindre vanliga, exempelvis anorexi, krÀkningar och dimsyn.

Till de sÀllsynta biverkningarna hör synstörningar, senskada och gulfÀrgad hud, medan nedsatt hörsel och gynekomasti tillhör de mycket sÀllsynta biverkningarna.

Mer om vilka biverkningar som kan uppstÄ och hur du ska agera om du drabbas finner du hÀr: Lipitor biverkningar.

Biverkningarna kan förvÀrras om du dricker alkohol i stora mÀngder, vilket gör att det Àr bra att vara försiktig med alkoholen under den tid du behandlas med Lipitor.

Du hittar fler upplysningar om vilken effekt alkohol kan ge nÀr den kombineras med Lipitor pÄ: Lipitor och alkohol.

Patentet som gick ut

Lipitor började sÀljas redan 1990, och det var faktiskt den första medicinen som sÄldes över hela vÀrlden med en omsÀttning som översteg 10 miljarder dollar per Är.

lipitor patent

Det Àr Pfizers bÀstsÀljare genom alla tider, och fram till hösten 2011 hade företaget patent, vilket i nulÀget har förÀndrats, och numera fÄr Àven generiskt atorvastatin sÀljas, sÄvÀl i USA som i Sverige och andra lÀnder.

Mer om detta Lipitor patent och vad detta inneburit för dig och andra kunder i Sverige kan du ocksÄ lÀsa om hÀr pÄ sajten.