Lipitor patent

Lipitor patent – om Pfizer, Lipitor, atorvastatin och patentet som försvann.

Lipitor innehÄller atorvastatin, ett verksamt Àmne som sÀnker kolesterolet och reglerar höga blodfetter pÄ ett effektivt sÀtt.

Lipitor patent frÄn 1990

1990 var Äret nÀr Pfizer började sÀlja denna medicin, och det visade sig snabbt att detta skulle bli en riktig storsÀljare.

LÀkemedlet blev allra först inom lÀkemedelsbranschen med att nÄ en försÀljning pÄ över 10 miljarder dollar Ärligen, och en tungt vÀgande orsak till denna framgÄng var förstÄs att företaget lÀnge hade patent, det vill sÀga ensamrÀtt, pÄ försÀljning av det hÀr lÀkemedlet.

lipitor atorvastatin patent 2003

Detta skulle dock komma att förÀndras.

Patentet försvann 2011

2011 var Äret nÀr Pfizer förlorade sin ensamrÀtt pÄ försÀljning av Lipitor.

I november 2011 gick patentet ut i USA, medan det dröjde ytterligare sex mÄnader innan generisk atorvastatin fick börja sÀljas hÀr i Sverige. Anledningen till att patentet varade lÀngre hÀr var att man genomförde undersökningar som visade hur Lipitor fungerade nÀr det anvÀndes pÄ barn.

I maj 2012 fick alltsÄ generisk atorvastatin börja sÀljas Àven i Sverige (LmV)(DN), men medicinen gick att hitta redan tidigare, eftersom Ranbaxy, ett lÀkemedelsföretag frÄn Indien, hade ingÄtt ett avtal med Pfizer som gjorde att de fick rÀtt att sÀlja lÀkemedlet tre mÄnader före utgÄnget patent.

Resultatet av detta blev att den som ville kunde köpa Ranbaxys version av atorvastatin redan i mars 2012.

Pfizer kÀmpar för att behÄlla kunderna

Hur pÄverkas dÄ du som kund av att Pfizer förlorat sin ensamrÀtt pÄ Lipitor?

Faktum Àr att det bara ger dig fördelar som enskild kund, eftersom Pfizer nu gör allt för att behÄlla sin stora kundkrets. De har sedan de förlorade ensamrÀtten valt att bedriva tÀmligen aggressiv marknadsföring med rabatter, detta för att konkurrera rejÀlt om kunderna.

I USA har storföretaget Àven ingÄtt avtal med mÄnga apotek och Àven vissa försÀkringsföretag.

Det sÀgs ocksÄ att Pfizer har kontaktat postorderföretag och skrivit avtal som gjort att dessa inte sÀljer generiska Lipitorkopior, nÄgot som visserligen kan pÄverka kunder som bestÀller sina mediciner via nÀtet, men som inte har nÄgon betydelse för dig som köper dina mediciner pÄ svenska apotek.

Sedan patentets utgÄng har ett flertal generiska typer av Lipitor dykt upp, dÀribland Lipitor Medartuum, Lipitor Orifarm och Lipitor Paranova.

Andra generiska typer av lÀkemedel med atorvastatin som aktiv substans innefattar bland annat Atorvastatin Ranbaxy, Atorvastatin Paranova och Zarator Orifarm.

Det kan finnas smÄ skillnader mellan olika lÀkemedel, men samtliga anvÀnds för samma anvÀndningsomrÄde, det vill sÀga för att reglera lipider och för att förebygga hjÀrt- och kÀrlproblem, samt för att minska risken för hjÀrtproblem hos personer i riskgrupper.

Andra aspekter av Lipitor, klicka hÀr >>.