Atorvastatin Ranbaxy

Atorvastatin Ranbaxy Àr ett av de lÀkemedel som innehÄller atorvastatin som verksam substans.

Detta Àr en medicin du kan fÄ om du har förhöjda vÀrden pÄ blodfetter i ditt blod, och om den diet och de förÀndrade livsvanor du beordrats genomföra inte har givit önskad effekt. DÄ kan du behöva en medicin som ocksÄ hjÀlper till att skapa en sundare balans i blodfetterna, men detta betyder inte att du inte ska fortsÀtta Àta och leva sunt. Du mÄste Àven i fortsÀttningen se till att du Àter sÄdan mat som inte bidrar till att öka halten av skadliga blodfetter.

atorvastatin calcium Ranbaxy 20 mg

Detta lĂ€kemedel ingĂ„r i gruppen statiner vars huvudsakliga uppgift Ă€r att minska halten skadliga blodfetter, och bidra till att fĂ„ en bĂ€ttre balans mellan ”onda” och ”goda” fetter.

Du kan ocksÄ ordineras denna medicin om du av nÄgon anledning lever under ökad risk att fÄ hjÀrtsjukdomar, trots att du inte har förhöjda vÀrden av kolesterol eller andra blodfetter. DÄ Àr medicinens huvudsakliga effekt inte att minska fetter, utan att minska din risk för hjÀrt- och kÀrlsjukdomar.

DĂ„ ska du ta Atorvastatin Ranbaxy

Om blodprover avslöjar att du har höga halter av skadliga blodfetter ska du i första hand försöka Àndra dina vanor.

Du ska Àta mat som inte ökar de skadliga blodfetterna, och detta fÄr du hjÀlp med hos din vÄrdcentral, dÀr du kan fÄ en dietlista som visar vad du kan Àta och vad du ska undvika. Du bör ocksÄ börja motionera om du inte redan gör det, och om du inte tycker att du orkar med hÄrd trÀning ska du i alla fall se till att du rör dig sÄ mycket du kan.

Om detta inte sÀnker dina blodfettsvÀrden mÄste kanske en medicin till för att fÄ ned dem, och dÄ kan Atorvastatin Ranbaxy vara den medicin du ska ta.

Kanske bör du inte ta Atorvastatin Ranbaxy

Även om detta Ă€r ett lĂ€kemedel som du kan behöva för att minska risken att du drabbas av hjĂ€rt- och kĂ€rlsjukdomar, finns det tillfĂ€llen dĂ„ du ska undvika att ta den, tillfĂ€llen dĂ„ den kan göra mer skada Ă€n nytta, och dessa tillfĂ€llen Ă€r:

 • om du Ă€r allergisk mot atorvastatin eller nĂ„got annat Ă€mne som ingĂ„r i tabletten
 • om du Ă€r överkĂ€nslig mot liknande preparat, som du kan anvĂ€nda för att sĂ€nka halten av blodfetter
 • om du idag har, eller om du tidigare har haft nĂ„gon sjukdom som pĂ„verkar din lever
 • om dina leverfunktionsvĂ€rden varit onormala, utan att det finns en förklaring till det
 • om du Ă€r kvinna och Ă€r i fertil Ă„lder ( det vill sĂ€ga att du kan fĂ„ barn), och du inte anvĂ€nder preventivmedel
 • om du Ă€r, eller planerar bli gravid
 • om du ammar

Om nÄgot av detta stÀmmer in pÄ dig ska du inte ta denna medicin.

Det finns ocksÄ saker som kan göra att du bör se upp. En rad tillstÄnd kan göra att denna medicin Àr olÀmplig för dig, och dessa Àr:

 • om du haft en stroke med en blödning i hjĂ€rnan, eller om du har smĂ„ vĂ€tskefyllda fickor i hjĂ€rnan efter en tidigare stroke
 • om din tyriodeakörtel har nedsatt funktion , nĂ„got som kallas hypotyroidism
 • om du har nĂ„gra problem med dina njurar
 • om du , eller nĂ„gon i din familj, har haft upprepade eller oförklarliga muskelsmĂ€rtor eller muskelproblem
 • om du tidigare fĂ„tt muskelproblem nĂ€r du behandlats med andra blodfettssĂ€nkande mediciner
 • om du dricker mycket alkohol, regelbundet
 • om du har haft eller nu har nĂ„gon leversjukdom
 • om du Ă€r över 70 Ă„r

Om du kÀnner igen nÄgot av detta Àr inte Atorvastatin Ranbaxy en lÀmplig medicin för dig.

DÄ bör du prata med din lÀkare sÄ denna kan skriva ut ett annat lÀkemedel till dig. Det kan ocksÄ hÀnda att din doktor tycker att du faktiskt kan ta medicinen, men att du mÄste ta blodprover under behandlingen, sÄ att han kan bedöma hur stor risken Àr att du ska drabbas av muskelrelaterade biverkningar.

Om du har allvarliga andningssvÄrigheter ska du ocksÄ rÄdgöra med din lÀkare, eller prata med personalen pÄ apoteket innan du tar tabletterna.

SĂ„ tar du din medicin

Innan du ordinerats Atorvastatin Ranbaxy ska din lÀkare ha sett till att du gÄtt över till en kolesterolfattigare diet och denna ska du fortsÀtta med Àven dÄ du behandlas med denna medicin.

Hur lÀkemedlet ska doseras till just dig, kan bara din lÀkare bestÀmma.

Det vanliga förloppet Àr att du fÄr starta med en tablett pÄ 10 mg om dagen.

Denna dos gĂ€ller vare sig du Ă€r vuxen, eller barn över tio Ă„r. Om det behövs kommer din lĂ€kare sedan att öka din dos gradvis, tills du nĂ„r den dos som din lĂ€kare anser behövs i ditt fall. Dosen ökas med ett intervall om minst fyra veckor. Det innebĂ€r att du först tar 10 mg om dagen i minst fyra veckor, sedan ökar till 20 mg, som du ocksĂ„ tar i fyra veckor. Om det behövs kan lĂ€karen sedan öka tills du nĂ„tt maxdosen, som Ă€r 80 mg dagligen om du Ă€r vuxen. Är du barn, sĂ„ stannar ökningen efter 20 mg, för mer Ă€n sĂ„ fĂ„r du dĂ„ inte ta.

Du ska svÀlja din tablett med vatten, och det spelar ingen roll nÀr pÄ dagen du tar den.

DÀremot Àr det bra om du tar den vid ungefÀr samma tid varje dag. PÄ det sÀttet fÄr du en jÀmnare fördelning av medlet i din kropp, och det gör det ocksÄ lÀttare för dig att komma ihÄg att ta din medicin. Du fÄr aldrig öka dosen pÄ egen hand! Det Àr bara efter din doktors ordination du kan öka. Du bör heller inte sluta medicinera förrÀn din lÀkare sÀger att du ska göra det, sÄvida du inte fÄr nÄgon biverkning som gör att du mÄste sluta. I sÄ fall ska du ocksÄ kontakta din lÀkare snarast.

Medicinen kan ge biverkningar

Som du nog vet kan alla lÀkemedel ge biverkningar.

Dessa kan vara allt frÄn lÀtta till allvarliga, men det Àr lÄngt ifrÄn alla som tar medlet, som fÄr dessa oönskade effekter.

Om du Àter andra mediciner samtidigt som du medicinerar med Atorvastatin kan du löpa större risk att drabbas av biverkningar. Det finns vissa mediciner som kan pÄverka denna risk. Det finns en rad möjliga biverkningar rapporterade i samband med intag av Atorvastatin Ranbaxy. Det Àr dock inga av dem som Àr specifika för just denna medicin, utan det Àr samma biverkningar oavsett vilket lipidsÀnkande medel, med den verksamma substansen atorvastatin, du Àn anvÀnder.

Du kan lĂ€sa om alla dessa biverkningar pĂ„ sidan om just atorvastatin – biverkningar.

Mer om atorvastatin >>.